Pierogi z żeberkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150 ml wrzącej wody
Farsz:
- 1 kg żeberek wieprzowych cienkich
- puszka białej fasoli
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
- owoc granatu
- 2 łyżki miodu
- łyżka wędzonej papryki
- po łyżeczce kminu i imbiru
Pasta:
- 1 szklanka groszku zielonego lekko podgotowanego
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeża mięta
- troche masła
- 2 łyżki harissy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść i odstawić, by odpoczęło.
Żeberka natrzeć solą, zamarynować w przyprawach i miodzie. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 h.
Po upieczeniu mięso oddzielić od kości, posiekać, dodać sól, puszkę fasoli i sok z grejpfruta. Całość rozgnieść, dodać kuleczki granatu.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć ringiem kółka, nałożyć na nie farsz i zlepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku.
Z groszku, soku z limonki, sosu sojowego, mięty, harrisy i masła zblendować pastę. Pierogi podawać z aromatyczną pastą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Pierogi i pierożki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W