Tortellini maślane i pieczarki faszerowane podane w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g masła
- ser dojrzewający starty
- świeża posiekana bazylia
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 1, 5 kg różnych odmian pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- cząber
- olej do smażenia
- cebula czerwona
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
Pieczarki faszerowane:
- 2 opakowania szpinaku baby
- 2 serki ricotta
- 100 g startego sera dojrzewającego
- kilka pieczarek portobello
- 2 łyżki masła klarowanego
- szalotka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
- cytryna
kilka plasterków kindziuka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto makaronowe z podanych składników. Odstawiamy zawinięte folią spożywczą, aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy na cienkie arkusze.
Przygotowujemy farsz z masła, sera dojrzewającego, bazylii, soli i pieprzu.
Porcję farszu wykładamy na ciasto, wycinamy kwadraty, sklejamy na pół i jeszcze łączymy 2 końce, jak polskie uszka. (drugą opcją są ravioli robione talerzem, wycinane rantem talerza ). Pierożki gotujemy w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos pomidorowy.Na oleju przesmażamy nieobrany czosnek, kiedy zarumieni się, wyjmujemy go i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory, oczywiście pokrojone na kawałki. W trakcie duszenia,dla nadania lepszej konsystencji sosu, dodajemy troszkę koncentratu, doprawiamy octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy cząber.
Plasterki kindziuka układamy na papierze pergaminowym i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (lub podsmażamy na patelni).
Przygotowujemy pieczarki z farszem. Szalotkę przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i krótką chwilę mieszając trzymamy na patelni, zdejmujemy, przekładamy do miski, łączymy z ricottą, serem dojrzewającym, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pieczarki solimy, pieprzymy i smażymy od strony blaszek na złoty kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę. Środki pieczarek wypełniamy nadzieniem szpinakowym. Chwilę trzymamy na patelni, następnie wykładamy na sos pomidorowy.
Na wierzch wykładamy po 2-3 tortellini i jeszcze chrupiące plasterki kindziuka.
Przygotowujemy farsz z masła, sera dojrzewającego, bazylii, soli i pieprzu.
Porcję farszu wykładamy na ciasto, wycinamy kwadraty, sklejamy na pół i jeszcze łączymy 2 końce, jak polskie uszka. (drugą opcją są ravioli robione talerzem, wycinane rantem talerza ). Pierożki gotujemy w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos pomidorowy.Na oleju przesmażamy nieobrany czosnek, kiedy zarumieni się, wyjmujemy go i dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory, oczywiście pokrojone na kawałki. W trakcie duszenia,dla nadania lepszej konsystencji sosu, dodajemy troszkę koncentratu, doprawiamy octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy cząber.
Plasterki kindziuka układamy na papierze pergaminowym i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (lub podsmażamy na patelni).
Przygotowujemy pieczarki z farszem. Szalotkę przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i krótką chwilę mieszając trzymamy na patelni, zdejmujemy, przekładamy do miski, łączymy z ricottą, serem dojrzewającym, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pieczarki solimy, pieprzymy i smażymy od strony blaszek na złoty kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę. Środki pieczarek wypełniamy nadzieniem szpinakowym. Chwilę trzymamy na patelni, następnie wykładamy na sos pomidorowy.
Na wierzch wykładamy po 2-3 tortellini i jeszcze chrupiące plasterki kindziuka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W