Ratatouille
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 1 puszka pomidorów (obranych i pokrojonych)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- duża szczypta mielonej, wędzonej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 1 mały bakłażan
- 3 średniej wielkości ziemniaki
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, miód i miksujemy blendrem. Na koniec dodajemy poszatkowany marynowany pieprz i listki tymianku, nie miksujemy już, tylko mieszamy.
Sosem wylewamy spód naczynia ceramicznego, w którym będziemy piekli ratatouille.
Ziemniaki, cukinie i bakłażana kroimy w bardzo cieniutki plasterki. Zagotowujemy ok. 2 szklanek wody z solą i wkładamy do niej plastry ziemniaka na ok. 3-4 minut, aż się lekko podgotują, Następnie wyławiamy je i osuszamy na ręczniku papierowym.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, przesmażamy na nim łyżkę mąki i jak całość przestanie pachnieć mąką powoli dolewamy chłodne mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Przelewamy sos na sos pomidorowy. Na to układamy na przemiennie plastry warzyw, tak by zachodziły na siebie, doprawiamy solą i pieprzem, lekko skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut, następnie ściągamy folię i dopiekamy kolejne 25 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.
Sosem wylewamy spód naczynia ceramicznego, w którym będziemy piekli ratatouille.
Ziemniaki, cukinie i bakłażana kroimy w bardzo cieniutki plasterki. Zagotowujemy ok. 2 szklanek wody z solą i wkładamy do niej plastry ziemniaka na ok. 3-4 minut, aż się lekko podgotują, Następnie wyławiamy je i osuszamy na ręczniku papierowym.
W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, przesmażamy na nim łyżkę mąki i jak całość przestanie pachnieć mąką powoli dolewamy chłodne mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Przelewamy sos na sos pomidorowy. Na to układamy na przemiennie plastry warzyw, tak by zachodziły na siebie, doprawiamy solą i pieprzem, lekko skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut, następnie ściągamy folię i dopiekamy kolejne 25 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W