Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 80 dag kalafiora
- 4 dag masła
- 3 jajka
- 4 dag kaszy manny
- 200 ml śmietany
- 1 pęczek świeżego kopru
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z masłem, solą i kaszą manną. Do powstałej masy dodać część kalafiora, wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Do utartej już masy dodać pozostałe różyczki z kalafiora. Ubić pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Przelać do formy budyniowej. Jeśli takiej nie mamy – tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową. Przelać masę budyniową i przykryć tortownicę folią aluminiową. Na kuchenkę wstawić naczynie żaroodporne, do niego tortownicę z budyniem. Wlać wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Budyń gotować w kąpieli wodnej przez 40 minut. Na patelnię wylać śmietanę, dodać drobno posiekany koper i delikatnie posolić. Sosu nie wolno gotować, należy go podgrzewać aż do momentu gdy będzie gęsty. Ugotowany budyń przełożyć na talerz i polać sosem. Posypać gałką muszkatołową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W