Budyń z kalafiora z sosem koperkowym

Budyń z kalafiora
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z masłem, solą i kaszą manną. Do powstałej masy dodać część kalafiora, wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Do utartej już masy dodać pozostałe różyczki z kalafiora. Ubić pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Przelać do formy budyniowej. Jeśli takiej nie mamy – tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową. Przelać masę budyniową i przykryć tortownicę folią aluminiową. Na kuchenkę wstawić naczynie żaroodporne, do niego tortownicę z budyniem. Wlać wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Budyń gotować w kąpieli wodnej przez 40 minut. Na patelnię wylać śmietanę, dodać drobno posiekany koper i delikatnie posolić. Sosu nie wolno gotować, należy go podgrzewać aż do momentu gdy będzie gęsty. Ugotowany budyń przełożyć na talerz i polać sosem. Posypać gałką muszkatołową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA