Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym i cynamonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Mus:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najlepiej zacznij od przygotowania musu.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop cytryną, by nie ściemniały. Włóż do garnka i zalej odrobiną wody (woda nie powinna przykrywać jabłek). Duś pod przykryciem aż do momentu, gdy jabłka się rozpadną. Wówczas dodaj miód oraz cynamon i zmiksuj na gładką masę.
Teraz można już wziąć się za omlet.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej olej na patelni i smaż omlet z obu stron na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym domowej roboty.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop cytryną, by nie ściemniały. Włóż do garnka i zalej odrobiną wody (woda nie powinna przykrywać jabłek). Duś pod przykryciem aż do momentu, gdy jabłka się rozpadną. Wówczas dodaj miód oraz cynamon i zmiksuj na gładką masę.
Teraz można już wziąć się za omlet.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej olej na patelni i smaż omlet z obu stron na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym domowej roboty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W