Comber jagnięcy pod chrustem pistacjowym
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 combry jagnięce z kostką (bez tłuszczu i powięzi)
- oliwa
- masło
- 3 ząbki czosnku
- 100 g łuskanych pistacji
- pęczek natki pietruszki
- 75 g okruchów miękiszu pieczywa
- 1 gałka muszkatołowa
- musztarda Dijon
Fasolka szparagowa:
- 350 g cienkiej zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- oliwa extra vergine
- ½ cytryny
- 3 gałązki świeżego estragonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, by doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180º C. Skrop combry oliwą, posyp obficie solą morską i czarnym pieprzem, wklep oliwę w mięso. Obsmaż na dużym ogniu na odrobinie oliwy z kawałkiem masła przez 2-3 minuty, przełóż do brytfanki i zostaw do ostygnięcia.
W malakserze umieść dwa obrane ząbki czosnku, pistacje, natkę pietruszki (wraz z łodyżkami) i miękisz pieczywa, zetrzyj pół gałki muszkatołowej, zmiksuj na zieloną drobną kruszonkę. Posmaruj combry grubą warstwą musztardy i posyp ziołową kruszonką z wierzchu i po bokach. Piecz przez 25 minut, tak, by pod chrupiącą otoczką mięso pozostało przepięknie różowe. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut.
W tym czasie obierz fasolkę z końcówek i gotuj przez 6-7 minut w osolonej wrzącej wodzie. Pozostały ząbek czosnku przepuść przez praskę i wymieszaj z łyżeczką musztardy, octem, dwiema łyżkami oliwy i sokiem z połówki cytryny, posól do smaku. Dodaj posiekane listki estragonu. Fasolkę osącz i wymieszaj z dressingiem. Pokrój mięso i podawaj z fasolką oraz np. zapiekanką z ziemniaków z fenkułem (patate al forno).
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź