Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem

Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:




Kofty:
500 g mielonej jagnięciny
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 ząbki czosnku
½ pomarańczy (tylko starta skórka)
1 żółtko
ok. 3 łyżek soli morskiej w płatkach
1 mała garść posiekanej mięty
1 garść posiekanej kolendry

Dressing:
2 bakłażany
½ łyżeczki kminu rzymskiego
150 g jogurtu bałkańskiego
12 listków mięty

Do podania:
6 placków pita
listki świeżej mięty
listki świeżej kolendry

Kofty:
Ubić w moździerzu ziarna kolendry, kmin rzymski i skórkę z pomarańczy. Oberwać listki rozmarynu. Wszystkie składniki umieścić w misce i starannie wyrobić rękami. Porcje mięsa formować rękami w serdelki i nabijać na szpadki. Uformowane kofty włożyć na 30 minut do lodówki, potem upiec na mocno rozgrzanej patelni grillowej, albo pod opiekaczem. Piec około 6 minut, aż zbrązowieją i będą twarde w dotyku.

Dressing:
Rozgrzać piekarnik do 160°C (140°C, jeśli z obiegiem powietrza). Bakłażany piec na blasze około 40 minut, aż zmiękną i na zewnątrz zbrązowieją. Kiedy wystygną, przeciąć je na pół, wyskrobać miąższ i zmiksować go na gładką masę. Dodać kmin rzymski, miętę i jogurt. Doprawić do smaku. Placki pita rozerwać tak, by utworzyły się kieszonki. Do środka włożyć kilka listków kolendry i mięty, koftę i wlać kilka łyżek sosu bakłażanowego.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA