Pulpety wołowe z graną na botwince
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 4 łyżki tartej emilgrany
- 1 pęczek botwiny
- ¼ cytryny
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso dokładnie wymieszać z tartym serem. Uformować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. W rondelku zagotować niewielką ilość wody, osolić i wrzucić umytą, nie krojoną botwinę, ale bez buraczków. Blanszować przez 3-4 minuty. Woda powinna odparować, ostatecznie można ją odlać. Botwinę skropić sokiem z cytryny dla odzyskania koloru i wigoru. Dodać masło, krótko dusić, dodać śmietankę. Ułożyć botwinkę na talerzu, oprószyć pieprzem, ułożyć na tym pulpety.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W