Ravioli z dynią, tymiankiem i masłem szałwiowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej + do podsypania
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g startego parmezanu
- 4 duże jaja
- 1 łyżeczka soli
- ew. 2-3 łyżki wody
- Farsz:
- 500 g obranej dyni
- ½ szklanki startego sera Bursztyn
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- ½ pietruszki
- ½ łyżeczki chili
- garść świeżego tymianku
- ½ szklanki wody lub więcej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- oliwa
- Do podania:
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej szałwii
- świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jeśli mamy świeżą dynię, obieramy ją, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na blasze do pieczenia. Dorzucamy pokrojoną w grube słupki marchew i pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy chili, pieprzem i solą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
Po tym czasie przekładamy warzywa do garnka, podlewamy wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby się warzywa mogły podgotować, a woda powinna odparować), dodajemy starty czosnek i sporo świeżego tymianku.
Gotujemy chwilkę, aż warzywa całkowicie zmiękną. Miksujemy blenderam i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto. Podane składniki wrzucamy do miski i za pomocą widelca mieszamy do lekkiego połączenia, jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę wody.
Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie i zwarte ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką lub folią spożywczą na ok. 30 minut.
Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy drobno starty ser Bursztyn i dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ew. chili.
Ciasto rozwałkowujemy za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, na cieniutki placek.
W ok. 2 cm odstępach układamy po łyżeczce farszu, miejsce na około farszu smarujemy wodą. Całość przykrywany drugim płatem ciasta i wykrawamy pierożki.
Można również wcześniej powycinać kwadraty lub koła i na środek każdego kłaść farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta.
Bardzo dobrze dociskamy brzegi pierożków najlepiej widelcem.
Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonym wrzątku ok.2- 3 minut.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym ogniu, od razu dodajemy drobno pokrojony czosnek i poszatkowaną szałwię, krótko razem podgrzewamy, tak by szałwia się nie spaliła, a oddała cały smak masłu. Wrzucamy na krótko ravioli, żeby się podgrzało i równo obtoczyło masłem.
Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem.
Po tym czasie przekładamy warzywa do garnka, podlewamy wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby się warzywa mogły podgotować, a woda powinna odparować), dodajemy starty czosnek i sporo świeżego tymianku.
Gotujemy chwilkę, aż warzywa całkowicie zmiękną. Miksujemy blenderam i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto. Podane składniki wrzucamy do miski i za pomocą widelca mieszamy do lekkiego połączenia, jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę wody.
Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie i zwarte ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką lub folią spożywczą na ok. 30 minut.
Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy drobno starty ser Bursztyn i dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ew. chili.
Ciasto rozwałkowujemy za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, na cieniutki placek.
W ok. 2 cm odstępach układamy po łyżeczce farszu, miejsce na około farszu smarujemy wodą. Całość przykrywany drugim płatem ciasta i wykrawamy pierożki.
Można również wcześniej powycinać kwadraty lub koła i na środek każdego kłaść farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta.
Bardzo dobrze dociskamy brzegi pierożków najlepiej widelcem.
Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonym wrzątku ok.2- 3 minut.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym ogniu, od razu dodajemy drobno pokrojony czosnek i poszatkowaną szałwię, krótko razem podgrzewamy, tak by szałwia się nie spaliła, a oddała cały smak masłu. Wrzucamy na krótko ravioli, żeby się podgrzało i równo obtoczyło masłem.
Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W