Ravioli z dynią, tymiankiem i masłem szałwiowym

Ravioli z dynią
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 duże jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • ew. 2-3 łyżki wody
  • Farsz:
  • 500 g obranej dyni
  • ½ szklanki startego sera Bursztyn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchew
  • ½ pietruszki
  • ½ łyżeczki chili
  • garść świeżego tymianku
  • ½ szklanki wody lub więcej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Do podania:
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jeśli mamy świeżą dynię, obieramy ją, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na blasze do pieczenia. Dorzucamy pokrojoną w grube słupki marchew i pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy chili, pieprzem i solą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
Po tym czasie przekładamy warzywa do garnka, podlewamy wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby się warzywa mogły podgotować, a woda powinna odparować), dodajemy starty czosnek i sporo świeżego tymianku.
Gotujemy chwilkę, aż warzywa całkowicie zmiękną. Miksujemy blenderam i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto. Podane składniki wrzucamy do miski i za pomocą widelca mieszamy do lekkiego połączenia, jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę wody.
Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie i zwarte ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką lub folią spożywczą na ok. 30 minut.
Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy drobno starty ser Bursztyn i dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ew. chili.
Ciasto rozwałkowujemy za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, na cieniutki placek.
W ok. 2 cm odstępach układamy po łyżeczce farszu, miejsce na około farszu smarujemy wodą. Całość przykrywany drugim płatem ciasta i wykrawamy pierożki.
Można również wcześniej powycinać kwadraty lub koła i na środek każdego kłaść farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta.
Bardzo dobrze dociskamy brzegi pierożków najlepiej widelcem.
Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonym wrzątku ok.2- 3 minut.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym ogniu, od razu dodajemy drobno pokrojony czosnek i poszatkowaną szałwię, krótko razem podgrzewamy, tak by szałwia się nie spaliła, a oddała cały smak masłu. Wrzucamy na krótko ravioli, żeby się podgrzało i równo obtoczyło masłem.
Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA