Wiosenne pierogi z botwinką i bryndzą - Joanna Jakubiuk

Wiosenne pierogi z botwinką - Joanna Jakubiuk
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 500 g botwinki
  • 200 g bryndzy
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 małe ostre papryczki chili
  • sól

Do polania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w bawełnianą ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”. Botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem na sicie, osączyć. Masło rozetrzeć z jajkiem i cały czas ucierając stopniowo dodawać bryndzę, sól i pokrojoną drobno paprykę. Do masy z sera dodać botwinkę i posiekany drobno szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć farsz, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Podawać polane kwaśną śmietaną i oprószone świeżo mielonym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA