Zapiekanka z podagrycznika
Oceń przepis:
Przygotował:
Łukasz Łuczaj
- Seria kulinarna:
- Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- pęczek liści podagrycznika z ogonkami (ok. 200g)
- 1-2 kg ziemniaków
- 300-600 ml śmietany
- kilka ząbków czosnku lub cebulek czosnku niedźwiedziego
- kilkanaście liści rdestu ostrogorzkiego
- nasiona barszczu zwyczajnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i gotować ok. 5 minut, odcedzić. Podagrycznik oczyścić, odciąć same nasady ogonków liściowych (te zaczerwienione). Liście i resztę ogonków posiekać drobno. Do naczynia żaroodpornego nalać kilka łyżek tłuszczu (np. oliwy). Włożyć do niego podgotowane ziemniaki i podgarycznik (wymieszane), czosnek (w kawałkach lub posiekany) i rdest. Zalać śmietaną, posypać barszczem (jeśli nie mamy barszczu możemy użyć, anyżu lub ziół prowansalskich). Przykryć naczynie pokrywką, włożyć do piekarnika (temp. ok. 150-180 stopni C). Wyciągnąć kiedy śmietana z wierzchu zacznie się rumienić (zwykle ok. 30-40 minut).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W