Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 3 l bulionu warzywnego
- por
- seler
- 2 pietruszki
- mały kalafior
- 5-6 liści jarmużu
- oliwa
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka suszonego imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta kminu rzymskiego
- sól
- pieprz do smaku
- pulpety:
- 40 dkg mięsa mielonego z udźca indyka
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki sezamu
- 2 liście jarmużu
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na desce pokrój pora, selera, pietruszkę, kalafiora i jarmuż. Warzywa podsmaż na oliwie i przypraw gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Do przesmażonych warzyw dodaj jarmuż i całość posól. Warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksuj je na krem.
Idealnym dodatkiem do zupy będą pulpeciki. Mięso włóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny, uprażony sezam, posiekany szczypior i jarmuż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Masę dobrze wyrób rękoma i uformuj małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Zupę krem z białych warzyw podawaj z pulpecikami. Smacznego!
Idealnym dodatkiem do zupy będą pulpeciki. Mięso włóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny, uprażony sezam, posiekany szczypior i jarmuż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Masę dobrze wyrób rękoma i uformuj małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Zupę krem z białych warzyw podawaj z pulpecikami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W