Ostra sałatka z pieczoną kaczką i sosem brzoskwiniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, Dania z kaczki
Składniki:
- cała kaczka
- łyżka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta goździków
- łyżka skórki z pomarańczy
- 2 jabłka
- 2 mandarynki
- sól
- pieprz
- Sałata:
- 3 ogórki gruntowe
- 4 czerwone cebulki
- garść sałaty rzymskiej
- garść sałaty masłowej
- garść sałaty karbowanej
- Sos:
- 3 świeże brzoskwinie
- 3 brzoskwinie z puszki
- łyżka białego octu winnego
- łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryczka chilli
- łyżka sosu rybnego
- skórka z limonki
- garść świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaczkę delikatnie ponacinaj, dopraw solą i pieprzem.
W moździerzu utrzyj imbir, goździki, skórkę z pomarańczy i cynamon. Natrzyj kaczkę przyprawami.
Jabłka i mandarynki pokrój w ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Mięso wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny.
Przygotuj sos. Pokrój brzoskwinie i włóż do blendera. Dopraw solą, pieprzem, papryczką, olejem i sosem rybnym. Całość zmiksuj na jednolitą masę, przelej do miseczki. Dodaj skórkę z limonki i kolendrę.
Przygotuj sałatkę. Obierz ogórki, usuń gniazda nasienne i pokrój. Porwij sałaty i pokrój cebulki na połówki. Sałatę, ogórki i cebulki wymieszaj z mięsem z kaczki i wyłóż na talerz. Udekoruj kolendrą i papryczką chilli. Smacznego!
W moździerzu utrzyj imbir, goździki, skórkę z pomarańczy i cynamon. Natrzyj kaczkę przyprawami.
Jabłka i mandarynki pokrój w ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Mięso wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny.
Przygotuj sos. Pokrój brzoskwinie i włóż do blendera. Dopraw solą, pieprzem, papryczką, olejem i sosem rybnym. Całość zmiksuj na jednolitą masę, przelej do miseczki. Dodaj skórkę z limonki i kolendrę.
Przygotuj sałatkę. Obierz ogórki, usuń gniazda nasienne i pokrój. Porwij sałaty i pokrój cebulki na połówki. Sałatę, ogórki i cebulki wymieszaj z mięsem z kaczki i wyłóż na talerz. Udekoruj kolendrą i papryczką chilli. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W