Piersi kaczki z sosem z madery
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 1 duża puszka rillettes z kaczki
- 250 ml madery
- ¼ butelki czerwonego wina
- 500 ml zredukowanego bulionu wołowego
- 1 szalotka
- 500 g grzybów leśnych
- 1 duża brioszka
- masło
- pęczek trybuli
- trufla
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Piersi kaczki ułożyć na zimnej patelni, doprawić solą i pieprzem. Ustawić niewielki ogień, wytapiać tłuszcz smażąc powoli.
- Połowę mięsa i tłuszczu z puszki przełożyć do dużej miski. Rozgnieść dwoma widelcami na gładką pastę.
- Piersi odwrócić wstawić na patelni do piekarnika, piec 8 minut. Mięso powinno być różowe w środku.
- Maderę wlać na patelnię i podpalić, aby wypalić alkohol. Redukować, dodać trochę czerwonego wina i zredukowany bulion wołowy. Gotować na dużym ogniu przez dwie minuty, zdjąć z ognia, odstawić.
- Szalotkę pokroić drobno, a grzyby na kawałki.
- Brioszkę pokroić w kromki. Opiec je na czystej patelni na maśle. Obrócić po 30 sekundach. Zdjąć, kiedy będą obsmażone z obu stron.
- Grzyby i szalotkę podsmażyć do miękkości na maśle. Na koniec doprawić.
- Sos ponownie delikatnie podgrzać.
- Posiekać trybulę, dodać do grzybów.
- Cienko pokroić truflę. Sos zdjąć z ognia, dodać truflę i dwa kawałki masła.
- Kaczkę wyjąć z piekarnika, odstawić na 2 minuty.
- Tosty posmarować masą z rillettes. Układać na nich pierś z kaczki, grzyby, polać sosem, zetrzeć odrobinę trufli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W