Ryba w papierze

Ryba w papierze
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • marchewka obrana i skrojona w cienkie paseczki
  • mały por obrany i skrojony w cienkie paseczki
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 niewielkie filety halibuta lub łososia (po ok. 140 g)
  • łyżeczka quatre épices lub chińskich pięciu przypraw
  • łyżeczka ziaren fenkułu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190°. Rozgrzać oliwę na małej patelni i podsmażyć warzywa al dente. Posolić, popieprzyć i wcisnąć sok z cytryny. Uciąć dwa duże kawałki papieru, w które zawiniemy filety. Złożyć je na pół i wyciąć z nich kształt, który po rozłożeniu będzie przypominał serce.
Nałożyć warzywa na środek papierowego serca. Na wierzchu ułożyć rybę, posypać ją przyprawami i ziarnem fenkułu, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć całość w papier, zaczynając od góry serca. Odłożyć na blachę i przygotować tak samo drugi filet.
Zawiniątka ułożyć na blasze. Piec przez 8 – 10 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2 min przed rozcięciem papieru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA