Zupa rybna z ciecierzycą i zapiekaną bagietką

Zupa rybna z ciecierzycą i zapiekaną bagietką
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • Wywar:
  • głowa i ości ryby (np. dorady)
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
Zupa:
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół puszki ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
Czosnkowe bagietki:
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj wywar na zupę. Głowę i ości ryby zalej litrem wody. Dodaj obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę, kawałek pora i selera. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

W tym czasie pokrój i podsmaż na oliwie cebulę, marchewkę pokrojoną w krążki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj przyprawy i smaż chwilę. Zalej wywarem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj ciecierzycę i pomidory z puszki. Gotuj około 20 minut.

W tym czasie zrób czosnkowe bagietki. Masło wymieszaj z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Bagietki ponacinaj w poprzek, nacięcia wypełnij masłem. Papier do pieczenia zwilż wodą i zawiń w to bagietkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA