Smażony świeży śledź podany w bułce z polskimi dodatkami
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g świeżych płatów śledziowych lub tuszki śledzia
- kilka bułek, po jednej na osobę
- masło
- kilka liści sałaty
Sos tatarski:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego 10% tłuszczu
- 2 ogórki kiszone
- 3-4 grzybki marynowane
- kilka owoców kaparów
- pieprz świeżo mielony do smaku
Surówka:
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 mała biała cebula
- 1 słodkie jabłko
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jeśli masz płaty świeżego śledzia, to niewiele musisz z nimi robić oprócz dokładnego ich umycia i osuszenia, następnie osól je i popieprz. W przypadku tuszy śledziowej pozbądź się kręgosłupa, nacinając go po dwóch stronach od wewnątrz tuszy.
Przygotuj sos. Pokrój dość drobno kapary, grzybki marynowane i ogórki kiszone. Odcedź miksturę na sicie i połącz majonezem i jogurtem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Posiekaj kapustę, białą cebulę pokrój w kostkę i dodaj odrobinę soli, żeby zmiękła, jabłko też pokrój w kostkę. Natkę posiekaj, dodaj do kapusty, dolej trochę oleju rzepakowego, dodaj świeżo mielony pieprz i dobrze wymieszaj.
Bułkę przekrój na połówki i posmaruj masłem, podsmaż na patelni.
Osuszonego i posolonego śledzia dociśnij w bułce tartej, rozgrzej patelnie, na niej olej rzepakowy i smaż śledzia z dwóch stron na rumiano.
Złóż kanapkę. Na dolnej połówce ułóż liście sałaty, trochę surówki, smażonego śledzia, sos tatarski i dociśnij górną połówkę bułki. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź