Steki z tuńczyka z oliwkami, rozmarynek i korzennymi przyprawami
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ok. 300-400 g steków z tuńczyka
- świeży rozmaryn
- czosnek
- oliwa extra virgin
- 30 g oliwek (taggiasche, jeżeli nie ma, to czarnych)
- 20 g kaparów
- skórka z limonki lub cytryny
- cukier
- pieprz
- gałka muszkatowa
- goździki
- cynamon
- 1-2 cukinie
- szczypiorek
- 150 ml oliwy + świeża mięta (do oliwy i do dekoracji)
- sos sojowy (kilka kropli na każdą porcję)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj goździki, cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową i natrzyj tuńczyka.
Miętę sparz gorzącą wodą i od razu zahartuj w lodowatej wodzie. Zblenduj z oliwą i przeciśnij przez gazę.
Czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę miętową, dodaj czosnek i rozmaryn. Smaż tuńczyka, aż powstanie przyrumieniona skorupka. Zdejmij z patelni. Odrobiną oleju pozostałego na patelni polej posiekane oliwki i odsączone kapary. Na reszcie oleju podsmaż cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Skórkę z limonki posiekaj drobno razem z cukrem.
Tuńczyka podawaj z oliwkami, kaparami, cukinią i skórką cytrusową, posiekanym szczypiorem, oliwą i kilkoma kroplami sosu sojowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W