Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim
Oceń przepis:
174 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 50 g masła
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 kg mrożonego szpinaku
  • opakowanie 375 g maślanego ciasta francuskiego
  • 1 kg filet z łososia ze zrównoważonych połowów - z górnej części ryby, bez skóry, oczyszczony z resztek ości
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
Sos:
  • 1 por
  • 50 g suszonych na słońcu pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej, plus do oprószenia
  • 250 ml mleka półtłustego
  • 50 g sera Red Leicester
  • pieprz kajeński

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i cienko pokrój, umieść w głębokiej patelni, wstaw na średni ogień, dodaj łyżkę oliwy i połowę masła oraz oberwane listki oregano. Smaż przez 10 minut, regularnie mieszając. Dołóż szpinak, trzymaj na ogniu przez kolejne 15 do 20 minut, nadal regularnie mieszając. Zdejmij z ognia, skosztuj, posól do smaku, odstaw do wystygnięcia.

W tym czasie przygotuj sos. Umyj por, oczyść i cienko pokrój, włóż do rondla, wstaw na niezbyt duży ogień, dodaj łyżkę oliwy i resztę masła oraz suszone na słońcu pomidory. Smaż przez 15 minut, regularnie mieszając. Wlej wino, poczekaj, aż odparuje, wsyp mąkę, wymieszaj. Wlewaj partiami mleko, cały czas mieszając. Zostaw ma małym ogniu na 5 minut, a następnie zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze startym serem, dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego, zmiksuj ponownie. Skosztuj, posól do smaku, odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na dużym arkuszu papieru do pieczenia, oprószonego mąką, na płat większy o 10 cm z każdej strony od fileta z łososia. Ze szpinaku odciśnij nadmiar płynu, wyłóż na rozwałkowane ciasto, rozprowadź łopatką, zostawiając 3-cm odstęp od brzegów. Na wierzchu umieść łososia, podwiń ciasto wokół,  i zlep ściśle, tak, by powstał nadziewany szpinakiem brzeżek. Filet ponacinaj lekko w skośną kratkę i wyłóż na wierzch serowy sos. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza, wstawiając do niego dużą blachę. Gdy się rozgrzeje, ostrożnie przenieś łososia na papierze do pieczenia na blachę. Piecz w górnej części piekarnika przez 30 do 40 minut, na złoto. Podaj z mieszanką sałat i cząstkami cytryny, do skropienia.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA