Śliwki świeże gotowane z przyprawami i dodatkiem porto

Śliwki gotowane z przyprawami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
10

Składniki:

Skład deseru:

Śliwki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojone owoce wcześniej umyte i sparzone, dołożyć cynamon wlać porto i wrzucić śliwki. Zagotować, a gdy śliwki zmiękną odcedzić, a powstały wywar zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Po zagotowaniu ponownie połączyć odcedzone śliwki z wywarem. Dzięki temu śliwki nie rozpadną się całkowicie. Podawać na talerzu z wgłębieniem, z dodatkiem lodów i bitej śmietanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA