Śliwki świeże gotowane z przyprawami i dodatkiem porto
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
Skład deseru:
Śliwki:
- 800 g świeżych śliwek
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- kora cynamonowa
- kieliszek porto
- 400 g cukru brązowego
- 400 ml wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojone owoce wcześniej umyte i sparzone, dołożyć cynamon wlać porto i wrzucić śliwki. Zagotować, a gdy śliwki zmiękną odcedzić, a powstały wywar zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Po zagotowaniu ponownie połączyć odcedzone śliwki z wywarem. Dzięki temu śliwki nie rozpadną się całkowicie. Podawać na talerzu z wgłębieniem, z dodatkiem lodów i bitej śmietanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W