Naleśniki a la Gundel
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- sól
- woda gazowana
- olej
Nadzienie do naleśników:
- 150 ml rumu
- 40 g rodzynek
- 20 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
- 120 g orzechów włoskich
- 100 ml śmietany
- 120 g cukru
- cynamon mielony
Polewa czekoladowa:
- 250 ml mleka
- 110 g cukru
- 100 g czekolady
- 50 g kakao
- 3 żółtka
- 150 ml gęstej śmietanki
- mąka, wanilia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dzień przed przygotowaniem naleśników rodzynki i pokrojone drobno skórki pomarańczowe moczymy w rumie. Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do podgrzanej śmietany, podobnie jak skórkę pomarańczową, cukier, rodzynki i szczyptę cynamonu. Gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęstą masę. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej połowę rumu i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą, zwijamy lub składamy i podajemy polane sosem czekoladowym.
Przygotowanie polewy:
Mleko gotujemy z 30 g cukru i odrobiną wanilii. Rozpuszczamy czekoladę i ubijamy gęstą śmietankę. Żółtka mieszamy z 80 g cukru, 50 g kakao i odrobiną mąki i zimnego mleka aż do otrzymania kremowej masy. Dodajemy czekoladę i bardzo powoli dolewamy gotujące się mleko. Całość podgrzewamy uważając, by masa się nie zagotowała. Gdy masa lekko ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę i pozostałą część rumu.
Przygotowanie polewy:
Mleko gotujemy z 30 g cukru i odrobiną wanilii. Rozpuszczamy czekoladę i ubijamy gęstą śmietankę. Żółtka mieszamy z 80 g cukru, 50 g kakao i odrobiną mąki i zimnego mleka aż do otrzymania kremowej masy. Dodajemy czekoladę i bardzo powoli dolewamy gotujące się mleko. Całość podgrzewamy uważając, by masa się nie zagotowała. Gdy masa lekko ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę i pozostałą część rumu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W