Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.8)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 2 jabłka
- szklanka cukru
- ½ szklanki wody
- cukier cynamonowy
- 4 łyżki konfitury z żurawiny
Mus czekoladowy:
- 1,5 tabliczki czekolady
- ½ szklanki wody
- Imbirowa suknia:
- łyżka cukru
- łyżeczka mąki
- łyżeczka soku pomarańczowego
- łyżeczka stopionego masła
- łyżeczka zmielonego imbiru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka wydrąż z gniazd nasiennych. Zamocz je w syropie i piecz w piekarniku, aż skórka nabierze złotego odcienia. Uważaj by nie zmiękły za bardzo. Wystudź i napełnij konfiturą z żurawiny.
Roztopioną czekoladę rozpuść w ciepłej wodzie i ubijaj do momentu, aż zmieni się w mus i ostygnie.
Składniki imbirowej sukni wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Nakładaj długimi wstęgami na papier do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika formuj spiralę zanim stwardnieje. Na talerzu ustaw pieczone jabłka z żurawiną, nakryj je musem czekoladowym i ubierz w imbirową suknię.
© Jacek Sikora
Roztopioną czekoladę rozpuść w ciepłej wodzie i ubijaj do momentu, aż zmieni się w mus i ostygnie.
Składniki imbirowej sukni wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Nakładaj długimi wstęgami na papier do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika formuj spiralę zanim stwardnieje. Na talerzu ustaw pieczone jabłka z żurawiną, nakryj je musem czekoladowym i ubierz w imbirową suknię.
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W