Pieczone jabłka w imbirowej sukni

Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 2 jabłka
  • szklanka cukru
  • ½ szklanki wody
  • cukier cynamonowy
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny

Mus czekoladowy:

  • 1,5 tabliczki czekolady
  • ½ szklanki wody
  • Imbirowa suknia:
  • łyżka cukru
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka soku pomarańczowego
  • łyżeczka stopionego masła
  • łyżeczka zmielonego imbiru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka wydrąż z gniazd nasiennych. Zamocz je w syropie i piecz w piekarniku, aż skórka nabierze złotego odcienia. Uważaj by nie zmiękły za bardzo. Wystudź i napełnij konfiturą z żurawiny.
Roztopioną czekoladę rozpuść w ciepłej wodzie i ubijaj do momentu, aż zmieni się w mus i ostygnie.
Składniki imbirowej sukni wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Nakładaj długimi wstęgami na papier do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika formuj spiralę zanim stwardnieje. Na talerzu ustaw pieczone jabłka z żurawiną, nakryj je musem czekoladowym i ubierz w imbirową suknię.


© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA