Tarty jabłkowe

Tarty jabłkowe
Oceń przepis:
88 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

  • Pate sable:
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 65 g cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
Krem custard:
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 15 g mąki pszennej
  • 10 ml amaretto
Żelka z prażonych jabłek:
  • 2 jabłka
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 50 ml cydru
  • 10 g cukru
  • 4 g pektyny
  • opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem
Dodatkowo:
  • 1 jabłko
  • ok 250 ml syropu cukrowego
  • 10 ml amaretto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pate sable:
Wszystkie składniki ciasta kruchego krótko wyrobić, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, wyciąć spody tart oraz paski o szerokości boków foremek i wyłożyć ciastem foremki, schłodzić w lodówce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na ok. 15 min.

Krem custard:
Mleko, żółtka, nasiona zeskrobane z laski wanilii, cukier oraz mąkę wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, do zgęstnienia. Dodać amaretto i odstawić do lodówki.

Żelka z prażonych jabłek:
Jabłka pokroić w kostkę, zalać cydrem i sokiem jabłkowym, wymieszać z cukrem cynamonowym, zagotować i dusić kilka minut, zdjąć z ognia. Cukier kryształ wymieszać z pektyną i dodać do jabłek , wymieszać i schłodzić w lodówce.

Wykończenie:
Jabłko pokroić w plastry i zmacerować kilka minut w syropie cukrowym wymieszanym z amaretto, odsączyć.
Schłodzone spody tart wypełnić warstwą prażonych, żelowanych jabłek, kremem custard i udekorować plastrami jabłek układając kształt róży.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA