Tarty jabłkowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- Pate sable:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mąki migdałowej
- 65 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
Krem custard:
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- 15 g mąki pszennej
- 10 ml amaretto
Żelka z prażonych jabłek:
- 2 jabłka
- 50 ml soku jabłkowego
- 50 ml cydru
- 10 g cukru
- 4 g pektyny
- opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- ok 250 ml syropu cukrowego
- 10 ml amaretto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pate sable:
Wszystkie składniki ciasta kruchego krótko wyrobić, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, wyciąć spody tart oraz paski o szerokości boków foremek i wyłożyć ciastem foremki, schłodzić w lodówce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na ok. 15 min.
Krem custard:
Mleko, żółtka, nasiona zeskrobane z laski wanilii, cukier oraz mąkę wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, do zgęstnienia. Dodać amaretto i odstawić do lodówki.
Żelka z prażonych jabłek:
Jabłka pokroić w kostkę, zalać cydrem i sokiem jabłkowym, wymieszać z cukrem cynamonowym, zagotować i dusić kilka minut, zdjąć z ognia. Cukier kryształ wymieszać z pektyną i dodać do jabłek , wymieszać i schłodzić w lodówce.
Wykończenie:
Jabłko pokroić w plastry i zmacerować kilka minut w syropie cukrowym wymieszanym z amaretto, odsączyć.
Schłodzone spody tart wypełnić warstwą prażonych, żelowanych jabłek, kremem custard i udekorować plastrami jabłek układając kształt róży.
Wszystkie składniki ciasta kruchego krótko wyrobić, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, wyciąć spody tart oraz paski o szerokości boków foremek i wyłożyć ciastem foremki, schłodzić w lodówce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na ok. 15 min.
Krem custard:
Mleko, żółtka, nasiona zeskrobane z laski wanilii, cukier oraz mąkę wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, do zgęstnienia. Dodać amaretto i odstawić do lodówki.
Żelka z prażonych jabłek:
Jabłka pokroić w kostkę, zalać cydrem i sokiem jabłkowym, wymieszać z cukrem cynamonowym, zagotować i dusić kilka minut, zdjąć z ognia. Cukier kryształ wymieszać z pektyną i dodać do jabłek , wymieszać i schłodzić w lodówce.
Wykończenie:
Jabłko pokroić w plastry i zmacerować kilka minut w syropie cukrowym wymieszanym z amaretto, odsączyć.
Schłodzone spody tart wypełnić warstwą prażonych, żelowanych jabłek, kremem custard i udekorować plastrami jabłek układając kształt róży.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W