Key lime pie - tarta limonkowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- Spód:
- 250 g pokruszonych herbatników
- 120 g masła
Krem limonkowy:
- 400 ml skondensowanego, słodzonego mleka
- 60 g białka /1,5 białka
- skórka starta z 1 limonki
- 120 ml soku z limonki
Krem mascarpone:
- 60 g mascarpone
- 60 ml śmietany kremówki
- 10 g cukru
- otarta skórka z limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj spód do tarty: w misce połącz rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłóż formę o średnicy ok 20 cm. Spód do tarty piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut.
Przygotuj krem limonkowy. W misce połącz sok i otartą skórę z limonki. Następnie wlej skondensowane mleko, dodaj białko i wymieszaj. Na upieczony spód tarty wylej krem limonkowy. Tartę piecz w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut.
Przygotuj krem mascarpone. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascaropone. Dodaj do tego cukier i skórkę z limonki. Wszystko wymieszaj na puszystą pianę.
Upieczoną tartę udekoruj kremem mascarpone i kawałkami limonki.
Przygotuj krem limonkowy. W misce połącz sok i otartą skórę z limonki. Następnie wlej skondensowane mleko, dodaj białko i wymieszaj. Na upieczony spód tarty wylej krem limonkowy. Tartę piecz w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut.
Przygotuj krem mascarpone. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascaropone. Dodaj do tego cukier i skórkę z limonki. Wszystko wymieszaj na puszystą pianę.
Upieczoną tartę udekoruj kremem mascarpone i kawałkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W