Smażony dorsz z puree z selera, mini kapustą smażoną i musztardą porzeczkową

Smażony dorsz z puree z selera
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Puree:
100 g boczku surowego wędzonego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko wstawiamy do rondla i zagotowujemy. Selera obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Do selera w mleku dodajemy obrane jabłka. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, miksujemy i dla nadania lepszej konsystencji dodajemy troszkę mleka z gotowania.

Boczek mielimy w maszynce lub kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni. Odsączamy na metalowym sitku.

W wodzie gotującej się z dodatkiem soli i cukru zaparzamy kapustę na chrupiąco. Kapustę po sparzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Owoce porzeczki miksujemy i łączymy z musztardą, powstaje nam w ten sposób musztarda porzeczkowa.

Rybę oprószamy solą i pieprzem i smażymy, najlepiej na pergaminie na maśle klarowanym.

Składamy danie: nakładamy porcję puree, kawałek ryby, kawałek kapustki, dekorujemy porzeczkową musztardą i posypujemy skwarkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA