Kulebiak
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 150 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 jaj i 2 żółtka
  • 1/2 fiolki zapachu waniliowego
  • skórka cytrynowa
  • 1 garść rodzynek
  • pół szklanki oleju
Farsz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę podzielić na ćwiartki, krótko gotować. Cebulę przesmażyć. Po ugotowaniu kapustę posiekać, dodać pieprz, sól oraz przesmażoną cebulę. Dodać koperek i jajka pokrojone w ćwiartki. Wymieszać. Wypełnić farszem ciasto drożdżowe tak, aby ciasto szczelnie otaczało farsz. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni C i po chwili zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Ciasto będzie się piekło ok. 0,5 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA