Kopytka z burakami i śliwkami
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Kopytka:
- 400 g tłuczonych ziemniaków po obiedzie
- ok.100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Dodatki:
- 2 ugotowane buraki
- 5 suszonych śliwek
- 5 świeżych śliwek
- 1 garść czereśni
- 3 łyżki miodu
- 5 listków mięty
- świeży tymianek
- olej rzepakowy
- sól
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
Tłuczone ziemniaki wymieszaj z jajkiem, mąką oraz szczyptą soli. Całość zagnieć na elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj długie „kiełbaski”, następnie delikatnie je spłaszcz dłońmi i pokrój na około 3 cm kawałki.
Do gotującej się wody wrzuć kopytka. Jak kopytka wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odcedź i podlej olejem rzepakowym, żeby się nie skleiły.
Buraki pokrój w kostkę, świeże śliwki i czereśnie wydryluj z pestek.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, dodaj buraki, świeże i suszone śliwki oraz czereśnie i miód. Całość smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.
Do patelni dodaj kopytka i podsmaż je wraz z owocami. Na koniec oprósz solą i sporą ilością czarnego pieprzu.
Kopytka podawaj z posiekanymi listkami mięty oraz odrobiną świeżego tymianku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź