Proziaki z pastą z gotowanych warzyw z rosołu
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Proziaki:
- sól himalajska
- szklanka mąki pszennej
- 150 g maślanki lub jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Pasta z warzyw:
- 2 marchewki po rosole
- pietruszka po rosole
- por po rosole
- ¼ selera po rosole
- cebula po rosole
- lubczyk lub inne zioła z zupy
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- kilka kropli sosu tabasco
- łyżka sosu worchester
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj dokładnie z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj maślankę. Zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub maślanki. Uformuj placek o grubości 1 cm, następnie wykrój okręgi za pomocą szklanki.
Placki smaż na średniej mocy kuchenki, na patelni, z dwóch stron, przez ok. 2-3 minuty na stronę. Proziaki powinny być wyraźnie zarumienione.
Wszystkie warzywa z rosołu, zioła, pomidory i olej zblenduj, dopraw solą oraz sosem worchester, dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle tabasco, by uzyskać ulubioną przez Ciebie pikantność.
Jeśli nie lubisz pikantnych smaków, zamień tabasco na jedną łyżkę octu jabłkowego. Proziaki podawaj z pastą warzywną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Placki i placuszki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W