Pudding z czerstwego chleba
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z resztek, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 czerstwa chałka albo inne czerstwe pieczywo
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru lub miodu
- borówki, maliny, truskawki
- cukier puder do oprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem lub miodem, dodajemy śmietankę, wanilię i mleko. Mieszamy.
Brytfankę smarujemy obficie masłem. Chałkę kroimy na kromki i maczamy w jajecznej miksturze. Układamy je "na zakładkę" w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy całość pozostałością jajecznej masy.
Tak przygotowany pudding przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut . Następnie pudding wyciągamy, posypujemy owocami i zapiekamy jeszcze kilkanaście minut.
Gotowy pudding wyciągamy z piekarnika, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śniadania
Dania z resztek
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W