Pudding z czerstwego chleba

Pudding z czerstwego chleba
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z resztek, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 czerstwa chałka albo inne czerstwe pieczywo
  • szklanka mleka
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru lub miodu
  • borówki, maliny, truskawki
  • cukier puder do oprószenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem lub miodem, dodajemy śmietankę, wanilię i mleko. Mieszamy. 

Brytfankę smarujemy obficie masłem. Chałkę kroimy na kromki i maczamy w jajecznej miksturze. Układamy je "na zakładkę" w naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy całość pozostałością jajecznej masy.

Tak przygotowany pudding przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 40 minut . Następnie pudding wyciągamy, posypujemy owocami i zapiekamy jeszcze kilkanaście minut. 

Gotowy pudding wyciągamy z piekarnika, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA