Talerz kiszonych warzyw z tostem żytnim i pesto z rukoli

Talerz kiszonych warzyw z tostem żytnim i pesto z rukoli
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 8)
Rodzaj dania:
Śniadania

Składniki:

  • 2 kiszone ogórki
  • kilka plasterków kiszonych buraków
  • kilka kiszonych marchewek
  • 250 g świeżej rukoli
  • 80 g twardego sera, np. parmezanu
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 kromki żytniego chleba
  • 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wrzucamy rukolę i ziarna słonecznika, dodajemy zest i sok z połowy cytryny, starty ser, ząbek czosnku, sól i oliwę. Całość blendujemy na gęstą pastę.

Kromki chleba opiekamy w tosterze i obficie smarujemy pesto. Na talerz wykładamy kiszonki (ogórki, marchewki i buraki) i skrapiamy je odrobiną oleju lnianego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA