Burger śniadaniowy z białą kiełbasą, omletem i serem
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Śniadania
Składniki:
- 1 angielski muffin
- 100 g surowej białej kiełbasy
- 2 jajka
- plaster sera cheddar
- plaster pomidora
- olej do smażenia
- odrobina musztardy angielskiej
- odrobina ostrego sosu chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białą kiełbasę wyciągamy z jelita, doprawiamy pieprzem i spłaszczamy tak, aby miała średnicę małego burgera, tej samej wielkości co muffin. Jajka wbijamy do miseczki, rozmącamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Gdy mocno się nagrzeje, układamy na patelni burgera, a obok kładziemy ring kuchenny tej samej średnicy, co burger i muffin. Następnie wlewamy do foremki jajka i całość smażymy na niedużym ogniu. Po 2 minutach przekładamy burgera na drugą stronę i układamy na nim plasterek sera cheddar. Muffina przekrawamy na pół i wrzucamy na chwilę do tostera.
Muffina smarujemy z jednej strony masłem, z drugiej odrobiną musztardy. Następnie układamy na nim burgera z roztopionym serem, na nim omlet, który skrapiamy odrobiną ostrego sosu, a całość przykrywamy pomidorem oraz drugą stroną muffina.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź