Jajo dinozaura
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kurczak:
1,35 kg kurczaka
duża ilość świeżych ziół (do wyboru: pietruszka, tymianek, rozmaryn, estragon, liście laurowe)
4 – 5 ząbków czosnku, rozgniecionych nożem
pieprz
odrobina oliwy
Ciasto:
1 kg mąki
6 białek jajek
500 g soli gruboziarnistej
woda
Glazura:
1 żółtko jajka
Przygotowanie:
Wsuń dużą ilość ziół pod skórę kurczaka. Nadziej kurczaka czosnkiem i pozostałymi ziołami. Natrzyj drób pieprzem i oliwą.
Skorupka: wymieszaj mąkę, białka i sól, dodaj wodę i zagnieć ciasto. 1/4 ciasta rozwałkuj – to będzie baza pod kurczaka. (Jeśli ciasto rozrywa się, oznacza to, że potrzebuje więcej mąki). Ułóż spodnią warstwę na blasze. Na niej połóż kurczaka. Rozwałkuj pozostałe ciasto i przykryj nim kurczaka. Dobrze sklej spód i wierzch ciasta. Jeśli zobaczysz jakieś otwory lub pęknięcia – zaklej je. Do żółtka jajka dodaj nieco wody, wymieszaj i posmaruj mieszanką ciasto.
Piecz półtorej godziny w temperaturze 160°C. Kurczaka wyjmij z piekarnika 10 min przed podaniem. Przetnij skorupkę i wyrzuć ją. Pokrój mięso i podaj. Cały kurczak będzie wspaniale pachniał ziołami!
© Laura Calder
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W