Schab sznurowany i leżakowany w solance podany z kaszą z cydrem
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Solanka :
- 8 szklanek wody
- 4 łyżki soli
- liść laurowy
- ziele angielskie
1,5 kg schabu środkowego
- 2 duże cebule
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
- 1 gruszka
- 2 śliwki suszone
- kilka gałązek estragonu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki cydru
- 2 łyżki miodu
kasza jęczmienna
- 2 szalotki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 pietruszka
- 2 łyżki masła + 2 łyżki na koniec
- szklanka cydru
- 2 szklanki bulionu
- 3 suszone morele
- łyżka rodzynek
- groszek cukrowy kiełki
- kora cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso oczyścić i związać jak na pieczeń. Pod sznurki włożyć kilka liści laurowych. Przygotować solankę z wody, soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Do solanki włożyć oczyszczone mięso. Schab powinien być cały zanurzony w płynie (jeśli trzeba, przycisnąć go np. talerzem). Odstawić do lodówki na ok 24h.
Mięso dokładnie wytrzeć. Jabłka przekroić na ćwiartki, gruszki pokroić nieco drobniej.
Mięso obsmażyć na smalcu. Zdjąć. Na pozostały na patelni smalec wrzucić cebulę. Dodać gruszki, jabłka i pokrojone suszone śliwki. Posolić i dodać świeżego estragonu. Podsmażyć chwilę i dodać cydr. Mieszaniną zalać schab i dusić przez ok 1,5h.
Przygotować kaszę. Seler pokroić drobno, cebule pokroić w kostkę, podobnie suszone morele i wymieszać z rodzynkami. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa z owocami. Dodać kaszę, cynamon, szklankę cydru i szklankę bulionu warzywnego. Gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. Posypać kiełkami groszku. Podawać schab z kaszą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź