Udka kacze konfiturowane, podane z szybką konfiturą ze śliwek

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 udka kacze
- 1 litr kaczego tłuszczu lub oleju rzepakowego
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki majeranku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- rozmaryn
- 1 szklanka śliwek bez pestek mrożonych
- 1 szalotka
- 1 cm świeżego imbiru
- sól
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
2 ząbki czosnku rozetrzyj z solą i wymieszaj z majerankiem. Natrzyj tym udka i odstaw na 12 godzin. Następnie zalej udka tłuszczem, dodaj zioła i resztę czosnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Schłódź udka w tłuszczu. Przed podaniem wyjmij z tłuszczu i dopiecz w piecu tak, by skórka była brązowa i chrupka. Szalotkę i imbir posiekaj. Zeszklij na tłuszczu z udek, dodaj pokrojone śliwki, duś całość kilka minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W