Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym:
1 łyżka oleju roślinnego
1 szalotka, przekrojona na pół i pokrojona w plastry
2 całe anyże gwiazdkowe
1 tajskie czerwone chili, przekrojone i pozbawione nasion
2 szklanki soku pomarańczowego (ze sklepu)
skórka i sok 2 pomarańczy
1 łyżka rozgniecionego imbiru
½ szklanki cukru
1 ½ łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 anyże gwiazdkowe rozgniecione w moździerzu
1 łyżka zimnego masła
sól
Łata wołowa:
1 łata wołowa pokrojona w plastry o grubości 0,5 cm
¾ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki czosnku w proszku
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 anyże gwiazdkowe rozgniecione w moździerzu
olej roślinny do smażenia
sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym
sól
Sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym:
Na patelni, na średnim lub dużym ogniu podgrzej olej. Podsmaż szalotki, aż zbrązowieją (ok. 2 min).
Dodaj cały anyż gwiazdkowy i chili. Odparuj patelnię sokiem pomarańczowym (ze sklepu i świeżym).
Dodaj imbir i cukier. Zamieszaj. Odparowuj sos na średnim ogniu, aż osiągniesz konsystencję syropu (sos powinien pokrywać łyżkę) – ok. 5 min. Przecedź na mniejszą patelnią i podgrzewaj dalej. Dodaj sos rybny, sojowy, rozgnieciony anyż i skórkę z pomarańczy. Duś skórkę pomarańczy na średnim lub małym ogniu, aż zmięknie (ok. 2 min). Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą.
Łata wołowa:
Podgrzej olej w dużym garnku do temperatury 180°C. Przygotuj półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, czosnek, pieprz kajeński, sól, pieprz czarny i połowę rozgniecionego anyżu. Partiami obtocz wołowinę w mieszance. Partiami smaż łatę wołową. Zdejmij z patelni i ułóż na przygotowanym wcześniej półmisku. Smaż kolejne partie mięsa. Usmażone łaty wołowe włóż do miski i wymieszaj z sosem z pomarańczy i anyżu gwiazdkowego. Dopraw pozostałym rozgniecionym anyżem i solą.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W