Tort makowy z pomarańczami

Tort makowy z pomarańczami
Oceń przepis:
337 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 1 szklanka mielonego maku
  • 500 ml mleka
  • 120 g mielonych migdałów
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 jaj
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
Galaretka:
  • 2,5 łyżki galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy
  • 1 pomarańcza
Ganasz:
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g czekolady
  • 25 g masła
Dodatkowo:
  • rum do skropienia blatów
  • krem maślany na wierzch tortu
  • masło i kasza manna do tortownicy
  • fileciki z pomarańczy, pokruszona beza, mak

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem (500 ml) i odstawiamy do wystudzenia. Następnie odciskamy, najlepiej przez gazę lub tetrę i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.

Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Żółtka wraz z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, jak mocno pojaśnieją i zrobią się puszyste, dodajemy do nich mak.  Mieszamy rózgą, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, mielone migdały, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie i wylewamy na formę. Pieczemy ok. 1 h, aż wierzch się zetnie, a wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Studzimy ciasto zupełnie, najlepiej przez noc.

Mascarpone wraz ze schłodzoną śmietanką, przesianym cukrem pudrem, likierem i wodą pomarańczową miksujemy krótko do połączenia. Uważamy, żeby nie zważyć kremu.

Pomarańcze filetujemy, a dżem pomarańczowy wraz z sokiem spod pomarańczy podgrzewamy i do gorącego dodajemy galaretkę, rozpuszczamy ją całkowicie. Łączymy z filecikami z pomarańczy i lekko studzimy.

Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Nakładamy na jeden blat galaretkę, przykrywamy ją kremem i drugim blatem. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwą kremu maślanego i chłodzimy ok. 30 minut.

Czekoladę na ganasz kroimy drobno i przesypujemy do szerokiej miski. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. W momencie jak przy rantach rondla zaczną pojawiać się bąbelki, ściągamy śmietankę z ognia i zalewamy nią czekoladę w misce. Odstawiamy całość na 1-2 minuty, po czym mieszamy dokładnie do połączenia składników. Masa powinna być lśniąca, gładka i jednolita.

Schłodzony tort polewamy ganaszem i dekorujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA