Królik duszony z jabłkami, podany z puree selerowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 udka z królika
- kilka gałązek tymianku i majeranku
- 1 ząbek startego czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 jabłka typu Lobo
- 2 szklanki naturalnego soku jabłkowego
- kostka masła extra 82%
- szklanka białego wina
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 duże selery
- ½ szklanki mleka
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Królika natrzyj ziołami, oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przesmaż w rondlu nie dodając tłuszczu. Wyciągnij królika, a do rondla wrzuć pół masła i pokrojone na ćwiartki jabłka (bez gniazd). Smaż około 10 minut i dodaj królika, następnie wino i sok. Duś około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Jak królik będzie bardzo miękki wyjmij, a jabłka z płynem przetrzyj przez sito i wstaw na duży ogień. Na koniec dodaj kawałek masła, żeby zagęścić sos. W drugim garnku gotuj selery aż będą miękkie. Odlej wodę, selery utrzyj z mlekiem i masłem na puree. Dopraw solą i odparuj na małym gazie. Podawaj razem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W