Ciecierzyca i fasola w pikantnym sosie pomidorowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 szklanki namoczonej fasoli
- 2 szklanki namoczonej cieciorki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule czerwone
- kilka gałązek rozmarynu
- 500 ml wody
- Dodatki:
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryki jalapeno
- 2 białe cebule
- 50 ml oliwy
- pomidory z puszki
- kilka gałązek szałwii
- kilka gałązek mięty
- kilka gałązek lawendy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 80 ml czerwonego octu winnego
- 2 szczypty sumaku
- 200 g sera koziego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę i cieciorkę wrzuć go garnka. Dodaj czosnek, pokrojoną cebulę i rozmaryn. Całość zalej woda i gotuj, aż strączki będą miękkie.
Na patelnie wlej oliwę i wsyp pokrojony czosnek, papryki i cebule. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dolej ocet i dosyp sumak. Całość wymieszaj i duś około 10 minut.
Do brytfanki nałóż fasolę z cieciorką i warzywa w pomidorach. Całość wymieszaj i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 5 minut. Smacznego!
Na patelnie wlej oliwę i wsyp pokrojony czosnek, papryki i cebule. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dolej ocet i dosyp sumak. Całość wymieszaj i duś około 10 minut.
Do brytfanki nałóż fasolę z cieciorką i warzywa w pomidorach. Całość wymieszaj i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 5 minut. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W