Ciecierzyca i fasola w pikantnym sosie pomidorowym

Ciecierzyca i fasola w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
98 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 2 szklanki namoczonej fasoli
  • 2 szklanki namoczonej cieciorki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 500 ml wody
  • Dodatki:
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryki jalapeno
  • 2 białe cebule
  • 50 ml oliwy
  • pomidory z puszki
  • kilka gałązek szałwii
  • kilka gałązek mięty
  • kilka gałązek lawendy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 80 ml czerwonego octu winnego
  • 2 szczypty sumaku
  • 200 g sera koziego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę i cieciorkę wrzuć go garnka. Dodaj czosnek, pokrojoną cebulę i rozmaryn. Całość zalej woda i gotuj, aż strączki będą miękkie.
Na patelnie wlej oliwę i wsyp pokrojony czosnek, papryki i cebule. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dolej ocet i dosyp sumak. Całość wymieszaj i duś około 10 minut.
Do brytfanki nałóż fasolę z cieciorką i warzywa w pomidorach. Całość wymieszaj i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 5 minut. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA