Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw
Oceń przepis:
1190 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, seler kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek kroimy w plasterki, por w półplasterki.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim por, jak lekko zmięknie, dodajemy czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy rozmaryn i gotujemy 5-7 minut.
Dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Wyciągamy rozmaryn i miksujemy na gładki krem i doprawiamy zahartowaną śmietaną.
Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, doprawiamy solą i ostrą papryką.
Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy ulubionym olejem i posypujemy prażonymi ziarnami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA