Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki, mięty i kiszonych cytryn
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- 50 dag kurzej wątróbki
- 2 jajka
- bułka namoczona w mleku
- masło
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 8-10 marchewek baby
- garść świeżej mięty
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa
- limonka
- 2 papryczki chili
- cebula
- 3 kiszone cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka wyluzuj.
Przygotuj farsz. Zmiksuj wątróbkę z bułką namoczoną w mleku.
W misce utrzyj masło z żółtkami. Następnie dodaj zmieloną wątróbkę, posiekaną natkę i ubite białka. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka dokładnie nafaszeruj i zaszyj lub zepnij wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Kurczaka przełóż do brytfanki, dopraw solą, pieprzem, a wierzch posmaruj masłem i piecz w temperaturze 200 stopni C. przez około godzinę. Kurczaka podczas pieczenia podlewaj sosem.
Przygotuj sałatkę. Wyczyszczone marchewki podsmaż na oliwie. Następnie na patelni upraż pestki dyni i słonecznika, dodaj pokrojony ząbek czosnku i trochę oliwy. Dołóż uprzednio podsmażone marchewki i grubo pokrojone papryczki chili oraz cebulę.
Całość skrop limonką i olejem sezamowym. Na samym końcu dodaj miąższ z kiszonych cytryn. Posól i dołóż miętę. Wszystko wymieszaj. Smacznego!
Przygotuj farsz. Zmiksuj wątróbkę z bułką namoczoną w mleku.
W misce utrzyj masło z żółtkami. Następnie dodaj zmieloną wątróbkę, posiekaną natkę i ubite białka. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka dokładnie nafaszeruj i zaszyj lub zepnij wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Kurczaka przełóż do brytfanki, dopraw solą, pieprzem, a wierzch posmaruj masłem i piecz w temperaturze 200 stopni C. przez około godzinę. Kurczaka podczas pieczenia podlewaj sosem.
Przygotuj sałatkę. Wyczyszczone marchewki podsmaż na oliwie. Następnie na patelni upraż pestki dyni i słonecznika, dodaj pokrojony ząbek czosnku i trochę oliwy. Dołóż uprzednio podsmażone marchewki i grubo pokrojone papryczki chili oraz cebulę.
Całość skrop limonką i olejem sezamowym. Na samym końcu dodaj miąższ z kiszonych cytryn. Posól i dołóż miętę. Wszystko wymieszaj. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W