Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki, mięty i kiszonych cytryn

Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka

Składniki:

Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka wyluzuj.
Przygotuj farsz. Zmiksuj wątróbkę z bułką namoczoną w mleku.
W misce utrzyj masło z żółtkami. Następnie dodaj zmieloną wątróbkę, posiekaną natkę i ubite białka. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka dokładnie nafaszeruj i zaszyj lub zepnij wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Kurczaka przełóż do brytfanki, dopraw solą, pieprzem, a wierzch posmaruj masłem i piecz w temperaturze 200 stopni C. przez około godzinę. Kurczaka podczas pieczenia podlewaj sosem.

Przygotuj sałatkę. Wyczyszczone marchewki podsmaż na oliwie. Następnie na patelni upraż pestki dyni i słonecznika, dodaj pokrojony ząbek czosnku i trochę oliwy. Dołóż uprzednio podsmażone marchewki i grubo pokrojone papryczki chili oraz cebulę.
Całość skrop limonką i olejem sezamowym. Na samym końcu dodaj miąższ z kiszonych cytryn. Posól i dołóż miętę. Wszystko wymieszaj. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA