Chanko nabe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka
- 3 japońskie pory (negi)
- 2 ziemniaki
- 1 rzodkiew daikon
- 2 marchewki
- ½ kapusty pekińskiej
- 10 świeżych grzybów shiitake
- 300 g grzybów enoki
- 1 pęczek szczypiorku czosnkowego
- 2 kawałki smażonego tofu
- 1 kg makaronu udon
- ½ szklanki pasty miso (opcjonalnie)
- 2 łyżki prażonych nasion sezamu, z grubsza zmielonych
Baza zupy:
- 2 litry wywaru dashi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki sake
Miso Tsukune (pulpety):
- 600 g kurczaka mielonego
- 4 dymki, drobno posiekane
- 3 łyżki miso
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pulpeciki: wymieszaj wszystkie składniki z solą, aż konsystencja się zagęści (4-5 minut). Potem włóż do lodówki na 30 minut. Z masy uformuj pulpety wielkości piłki do golfa.
Obierz daikon i marchew. Rzodkiew pokrój w plastry po skosie, a marchew na nieregularne kawałki. Usuń nóżki z grzybów shiitake i na każdym natnij krzyżyk. Kurczaka pokrój na 2,5-centymetrowe kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój na nieregularne kawałki. Obierz enoki, a szczypior pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
Włóż ziemniaki i marchew do zimnej wody i zagotuj. Dodaj daikon i gotuj dalej, aż zmięknie. Osącz i odstaw.
Zagotuj dashi i dodaj przyprawy do bazy zupy. Spróbuj i dopraw w razie konieczności. Dodaj wszystkie składniki (oprócz udon) i czekaj, aż kurczak i pulpety całkowicie się zagotują. Dodaj makaron i zaczekaj kilka minut, aż będzie miękki. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej miso, aby wzmocnić smak dania. Dopraw i serwuj z nasionami sezamu.
Obierz daikon i marchew. Rzodkiew pokrój w plastry po skosie, a marchew na nieregularne kawałki. Usuń nóżki z grzybów shiitake i na każdym natnij krzyżyk. Kurczaka pokrój na 2,5-centymetrowe kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój na nieregularne kawałki. Obierz enoki, a szczypior pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
Włóż ziemniaki i marchew do zimnej wody i zagotuj. Dodaj daikon i gotuj dalej, aż zmięknie. Osącz i odstaw.
Zagotuj dashi i dodaj przyprawy do bazy zupy. Spróbuj i dopraw w razie konieczności. Dodaj wszystkie składniki (oprócz udon) i czekaj, aż kurczak i pulpety całkowicie się zagotują. Dodaj makaron i zaczekaj kilka minut, aż będzie miękki. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej miso, aby wzmocnić smak dania. Dopraw i serwuj z nasionami sezamu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W