Kurczak w maśle z pilawem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 kg kurczaka bez kości i skóry
- sok z limetki
- sól
- 1 łyżeczka czerwonego chili
- 6 goździków
- 8-10 ziarenek pieprzu
- kawałek kory cynamonu
- 2 liście laurowe
- 8-10 migdałów
- 3-4 strączki kardamonu
- 1 filiżanka świeżego (ale nie kwaśnego) jogurtu
- 3 łyżki oleju
- 2 posiekane cebule
- 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka rozgniecionego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- ćwierć łyżeczki mielonej kurkumy
- 400 g koncentratu pomidorowego
- pół litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki suszonej kozieradki
- 3 łyżki miękkiego masła
- natka kolendry do dekoracji
Pilaw:
- 1 filiżanka długoziarnistego ryżu
- 1 + ¼ filiżanki bulionu drobiowego albo wody
- 2 posiekane ząbki czosnku
- pół posiekanej cebuli
- 1 posiekana łodyga selera
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać kurczaka, sok z limetki, sól i chili (nie używać do tego metalowego naczynia). Przykryć i odstawić na godzinę.
Na rozgrzanej patelni uprażyć goździki, pieprz, cynamon, liście laurowe i migdały. Przestudzić i dodać kardamon. Zemleć wszystko w młynku.
Jogurt wymieszać ze zmielonymi przyprawami. Wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Dodać wszystko do kurczaka, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę.
Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez minutę. Dołożyć wyłowionego z marynaty kurczaka i smażyć, aż będzie biały i matowy. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, kozieradkę i marynatę, w której leżało mięso. Gotować, aż kurczak zmięknie, a sos odparuje.
W małym rondelku stopić masło. Przelać je do kurczaka. Posypać całość natką kolendry.
Pilaw:
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, seler i liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż i zamieszać, żeby pokrył się tłuszczem. Wlać bulion, przykryć i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 15-17 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
Na rozgrzanej patelni uprażyć goździki, pieprz, cynamon, liście laurowe i migdały. Przestudzić i dodać kardamon. Zemleć wszystko w młynku.
Jogurt wymieszać ze zmielonymi przyprawami. Wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Dodać wszystko do kurczaka, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę.
Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez minutę. Dołożyć wyłowionego z marynaty kurczaka i smażyć, aż będzie biały i matowy. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, kozieradkę i marynatę, w której leżało mięso. Gotować, aż kurczak zmięknie, a sos odparuje.
W małym rondelku stopić masło. Przelać je do kurczaka. Posypać całość natką kolendry.
Pilaw:
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, seler i liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż i zamieszać, żeby pokrył się tłuszczem. Wlać bulion, przykryć i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 15-17 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
kuchnia uzbecka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W