Piknikowy pieczony kurczak
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 cytryna
- 2 gałązki estragonu, natki pietruszki, tymianku lub rozmarynu, plus trochę do podania
- 1 łyżka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Kurczaka opłucz, wytrzyj papierowymi ręcznikami w środku i na zewnątrz, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Przekrój cytrynę, wyciśnij sok na kurczaka, a resztę włóż do środka razem z ziołami. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą, nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.
Piecz, aż skóra się zrumieni, soki z najgrubszej części udka będą przejrzyste, a płyn w środku nie będzie czerwony (około godziny, zależnie od wielkości). Podawaj na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziołami.
Wskazówka:
Dorzuć do pieczenia kilka ziemniaków – to prosty sposób na rodzinny obiad lub przygotuj kanapki piknikowe z bułek i surówki z chrzanem. Kurczaka można zapiekać pod ciastem lub użyć do azjatyckiej sałatki.
Przekrój cytrynę, wyciśnij sok na kurczaka, a resztę włóż do środka razem z ziołami. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą, nogi zwiąż sznurkiem kuchennym.
Piecz, aż skóra się zrumieni, soki z najgrubszej części udka będą przejrzyste, a płyn w środku nie będzie czerwony (około godziny, zależnie od wielkości). Podawaj na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej z ziołami.
Wskazówka:
Dorzuć do pieczenia kilka ziemniaków – to prosty sposób na rodzinny obiad lub przygotuj kanapki piknikowe z bułek i surówki z chrzanem. Kurczaka można zapiekać pod ciastem lub użyć do azjatyckiej sałatki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W