Polędwiczki w sherry z cebulą i śliwkami kalifornijskimi z suflecikami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 12-14 śliwek kalifornijskich
- sól
- pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 szklanka sherry Pedro Ximenez
- oliwa
Sufleciki ziemniaczane
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 5 jaj
- 4 łyżki miękkiego masła + do posmarowania formy
- 3 łyżki gęstej śmietany
- ½-3/4 szklanki startego, twardego, żółtego sera
- 1-2 łyżek mąki do obsypania formy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- świeży tymianek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach lub owijamy każdy z osobna folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5h. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy mikserem 2 łyżki masła (pozostałe 2 łyżki roztapiamy w rondelku), dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wlewamy do ziemniaków razem ze śmietaną i serem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku i świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ziemniakami. Formę do muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nakładamy masę ziemniaczaną, skrapiamy ją masłem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut, aż babeczki podrosną i się zarumienią.
W tym czasie przygotowujemy polędwiczki. Oczyszczamy je z błon, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Krótko, z każdej strony i ściągamy z patelni. Polędwiczka nie powinna być dopieczona w środku, powinna pozostać różowa. Na tej samej patelni lub rondlu przygotowujemy sos. Dodajemy masło, przesmażamy na nim na złoto cebulę pokrojoną w paski, dodajemy pokrojone drobniej śliwki kalifornijskie, część można pozostawić w całości. Podgrzewamy razem jeszcze chwilę, dodajemy rozmaryn i wlewamy sherry. Dokładamy polędwiczki i gotujemy całość ok. 5 minut.
Polędwiczki serwujemy w upieczonymi suflecikami ziemniaczanymi.
Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy mikserem 2 łyżki masła (pozostałe 2 łyżki roztapiamy w rondelku), dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Wlewamy do ziemniaków razem ze śmietaną i serem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku i świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ziemniakami. Formę do muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nakładamy masę ziemniaczaną, skrapiamy ją masłem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut, aż babeczki podrosną i się zarumienią.
W tym czasie przygotowujemy polędwiczki. Oczyszczamy je z błon, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Krótko, z każdej strony i ściągamy z patelni. Polędwiczka nie powinna być dopieczona w środku, powinna pozostać różowa. Na tej samej patelni lub rondlu przygotowujemy sos. Dodajemy masło, przesmażamy na nim na złoto cebulę pokrojoną w paski, dodajemy pokrojone drobniej śliwki kalifornijskie, część można pozostawić w całości. Podgrzewamy razem jeszcze chwilę, dodajemy rozmaryn i wlewamy sherry. Dokładamy polędwiczki i gotujemy całość ok. 5 minut.
Polędwiczki serwujemy w upieczonymi suflecikami ziemniaczanymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W