Keftedes
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g mielonej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ok. ½ szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 duże jajo
- szczypior
- mięta
- natka pietruszki
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- tzatziki do podania (ogórek świeży, czosnek, jogurt grecki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mielone mięso doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy po garści poszatkowanych ziół, mięty, szczypiorku i pietruszki. Dodatkowo do mięsa wsypujemy bułkę tartą, dodajemy jajo i jogurt grecki. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy.
Na patelnie wlewamy sporą porcję oleju, tak by klopsiki swobodnie w nim pływały. Jak tłuszcz porządnie się nagrzeje, wkładamy do niego uformowane w kulki porcje mięsa. Smażymy, aż nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy np. z sosem tzatziki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W