Bakaliaros skordalia
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 750 g filetów z halibuta
- 250 g mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- ok. 300 ml lekkiego piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej do smażenia
Skordalia:
- 750 g ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżek octu z białego wina lub sok z cytryny
- sól, pieprz
- ok. 175 ml oliwy + dodatkowo do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do osolonej, wody. Gotujemy, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia i odparowania nadmiaru wody.
Filety z halibuta kroimy w mniejsze kawałki ok. 2 x 4 cm, lekko solimy i odstawiamy. Mąkę pszenną, kukurydzianą, sól, pieprz i proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy miód i sok z cytryny oraz wlewamy piwo. Mieszamy rózgą do czasu, aż uzyskamy dość gęste, gładkie ciasto.
Do malaksera wrzucamy ziemniaki, wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny lub ocet oraz ząbki czosnku, doprawiamy pieprzem i miksujemy. Masa powinna być gładka i luźna, w razie potrzeby dolewamy oliwę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy nim rybę. Olej rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i partiami smażymy rybę na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem ziemniaczanym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź