Bakaliaros skordalia

Bakaliaros skordalia
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Skordalia:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do osolonej, wody. Gotujemy, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia i odparowania nadmiaru wody.

Filety z halibuta kroimy w mniejsze kawałki ok. 2 x 4 cm, lekko solimy i odstawiamy. Mąkę pszenną, kukurydzianą, sól, pieprz i proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy miód i sok z cytryny oraz wlewamy piwo. Mieszamy rózgą do czasu, aż uzyskamy dość gęste, gładkie ciasto.

Do malaksera wrzucamy ziemniaki, wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny lub ocet oraz ząbki czosnku, doprawiamy pieprzem i miksujemy. Masa powinna być gładka i luźna, w razie potrzeby dolewamy oliwę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy nim rybę. Olej rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i partiami smażymy rybę na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem ziemniaczanym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA