Kalmary smażone
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g świeżych kalmarów
- kilka łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia
- cytryna do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i papryką. Kalmary oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki (tuby lub krążki). Rozgrzewamy olej w rondlu, a kawałki kalmarów dokładnie obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar. Partiami smażymy kalmary na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i serwujemy lekko doprawiając solą i podając z cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W