Kremowa polenta z langustynkami podana z sałatką z arbuza
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- 1 szklanka polenty
- 3 szklanki wina lub bulionu
- ½ szklanki owczego sera typu pecorino
- 3 ząbki czosnku
- ½ małego kopru włoskiego
- ¼ czerwonej papryki
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
4 langustynki
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Sałatka:
- 10 kostek z arbuza 2x2 cm
- 1 czerwona cebula pokrojona w ósemki
- ½ plastra twardego sera typu feta
- 2 łyżki octu winnego
- świeżo mielony pieprz
- garść roszponki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od sałatki. Kostki arbuza wrzuć do miski i dodaj pokruszoną fetę oraz cebulę. Dolej ocet, dorzuć roszponkę i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok, a przed samym podaniem wymieszaj.
Czosnek zgnieć i drobno posiekaj. Paprykę i koper pokrój w małą kostkę. Warzywa przesmaż na oliwie i dodaj kaszkę. Chwilę smaż, aż polenta wchłonie smak. Dolej teraz płyn i cały czas mieszaj, aż kaszka go wchłonie i będzie miękka. Dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
Kolejne 3 ząbki czosnku posiekaj w talarki i przesmaż na oliwie. Dodaj langustynki, a gdy się przyrumienią, posyp natką pietruszki. Serwuj polentę z langustynkami i sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Kuchnia chorwacka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W