Pljeskavica
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego jagnięcego
- przyprawy suche po ¼ łyżeczki: kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra wędzona, suszona natka pietruszki
- ¼ szklanki zimnej wody
- ser owczy twardy
2-3 ugotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki chili
- garść szpinaku
- 3 łyżki sera ricotta
- oliwa do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i wodą. Uformuj 3 kulki.
Każdą kulkę rozgnieć i włóż między dwa kawałki papieru do pieczenia, rozwałkuj na płaski kotlet i na środku umieść starty ser. Złóż na pół i ponownie rozwałkuj.
Kotlety smaż lub grilluj na dużym ogniu lub żarze.
Ziemniaki pokrój w dużą kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj papryczkę drobno posiekaną oraz czosnek. Po chwili, gdy tylko się przyrumienią ziemniaki, wrzuć szpinak i ser. Czekaj, aż się ricotta rozpuści i podawaj z kotletem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia chorwacka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W