Kampingowy burger wołowy i serowe tzatziki

Kampingowy burger wołowy i serowe tzatziki
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia chorwacka

Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny, najlepiej z karkówki
  • sól
  • łyżka płatków chili
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek zimnej wody
  • 10 dag sera białego typu feta
  • ½ pęczka natki pietruszki
Tzatziki:
  • 2 szklanki świeżego owczego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • chlust oliwy
  • ½ ogórka
Dodatkowo:
  • 2 bułki
  • 2 kukurydze
  • ser żółty starty lub w plastrach, najlepiej lokalny lub cheddar
  • liście sałaty i czerwona cebula w plastrach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do mięsa dodaj starty czosnek, przyprawy oraz starty na małych okach ser. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu dolej zimnej wody i wymieszaj dokładnie. Uformuj burgery i smaż je lub grilluj około 4 min z każdej strony, aby były różowe w środku.

Do owczego serka dodaj starty na drobnych okach czosnek i ogórka. Dolej oliwę, dopraw i wymieszaj.

Razem z mięsem zgrilluj kukurydzę. Jeśli jest surowa, to będzie potrzebować około 20 min, natomiast jeśli wcześniej była ugotowana, to tylko poczekaj, aż się przyrumieni. Pod koniec grillowanie podgrzej też bułki, żeby były chrupiące. Bułki posmaruj sosem, a następnie ułóż na nich warzywa i mięso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA